Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μετά από τρία χρόνια και κάτι αντιδημαρχίας....

Μετά από τρία χρόνια και κάτι αντιδημαρχίας αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω ένα σύντομο απολογισμό της περιόδου αυτής . Ήταν τρία χρόνια γεμάτα εμπειρίες , τα δε δυο πρώτα χρόνια που διατέλεσα Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής τα θεωρώ από τα πλέον γόνιμα της ζωής μου .
Η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας , το πέρασμα των 19 υπαλλήλων των ΚΑΠΗ στον Κοινωνική Υπηρεσία για την πλέον εύρυθμη και καλύτερη οργάνωσή της , η διαμόρφωση και προσθήκη νέων χώρων για να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες της , η δημιουργία του πρώτου θεσμοθετημένου Κοινωνικού Παντοπωλείου με 1500 ωφελούμενους , που λειτουργεί με έσοδα από το Δημοτικό Προϋπολογισμό και που ο τρόπος σύστασής του έγινε νόμος του κράτους ώστε να λειτουργήσουν παρόμοια τέτοια σε όλη την Ελλάδα , η σύσταση γραφείου προνοίας για την ασφάλιση και περίθαλψη ανασφάλιστων Ιωνιωτών , που στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του ενέταξε στο πρόγραμμα του πάνω από 700 άτομα , τον μεγαλύτερο αριθμό στην Αττική μετά τον Δήμο της Αθήνας , ο σχεδιασμός Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου και Δημοτικής Ιματιοθήκης , η επαναλειτουργία της «βοήθειας στο σπίτι» και μάλιστα από έσοδα του Δημοτικού Προϋπολογισμού , η κατασκευή νέων οικίσκων στην κατασκήνωση , η σημαντική ανακαίνισή της , η άψογη και χωρίς ρουσφέτια λειτουργία της και μάλιστα με απόφαση οι συνδρομές των κατασκηνωτών να μειωθούν στο μισό , η εύρυθμη λειτουργία των ΚΑΠΗ με την καθημερινή παρουσία ιατρών , νοσηλευτικού προσωπικού και κοινωνικών λειτουργών , με αναβάθμιση της εσωτερικής ζωής και την διατήρηση προγραμμάτων εκδρομών , συνεστιάσεων κτλ . , η δημιουργία σώματος πάνω από 150 εθελοντών που προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις δομές του Δήμου , η άψογη και αναβαθμισμένη λειτουργία της «Ίριδας» , οι συμφωνίες ενίσχυσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου με τους Έλληνες Εφοπλιστές , το Προπο και μεγάλες Ιδιωτικές Εταιρίες , ο μαζικός εμβολιασμός παιδιών των Ρομα και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων , τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής , μαθημάτων ελληνικής στους μετανάστες , σχολής επιμόρφωσης γονέων , αλλά και η προσιτή προσέγγιση κάθε δοκιμαζόμενου συμπολίτη μας όπως επίσης και η άψογη συνεργασία και ενημέρωση με τους συλλόγους της πόλης μας ήταν μερικά από αυτά που έγιναν κατά την διετία αυτή .
Και όλα αυτά με μείωση του κόστους λειτουργίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας κατά 30% σε σχέση με αυτά που δαπανιόνταν για την ίδια Υπηρεσία επί Χαραλάμπους .
Στα χαρτιά έμεινε ο σχεδιασμός για μόνιμο ανταλλάξιμο εμπόριο , η Ιωνιωτικη κάρτα καταναλωτή και η δημιουργία κέντρου ημερησίας ιατρικής φροντίδας και υγιεινής για τους μετανάστες με την πλήρη χρηματοδότηση του για μια πενταετία από το Ίδρυμα «Νιάρχος» λόγω απομάκρυνσής μου από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής .
Στο τέλος της διετίας μου ανακοινώθηκε η μεταπήδηση μου στην Τεχνική Υπηρεσία .
Ήταν μια μετακίνηση την οποία δεν επιθυμούσα λόγω της κριτικής που είχα ασκήσει στην Υπηρεσία αυτή τα παλαιότερα χρόνια , αλλά και γιατί ο ένας χρόνος που απέμενε ήταν ελάχιστος για οποιονδήποτε σχεδιασμό και χάραξη πολιτικής έργων στον Δήμο .
Στον χρόνο αυτό , χωρίς κανένα εγκεκριμένο κονδύλι από ΕΣΠΑ , με ελάχιστη χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ και με μια ανύπαρκτη σχεδόν Υπηρεσία Συντηρήσεως , όπου είχαν απομείνει λόγω αποχωρήσεων κάτω από 10 εργαζόμενοι για να συντηρούν τις υποδομές του Δήμου (σχολεία , αθλητικές εγκαταστάσεις , παιδικούς σταθμούς , δημοτικά κτίρια , πλατείες , παιδικές χαρές , δρόμους κλπ κλπ ) , προσπάθησα να παρουσιάσω κάποιο έργο και στην ουσία να ακολουθήσω τους σχεδιασμούς και την ευσυνείδητη δουλειά του προκατόχου μου Αντιδημάρχου Τάκη Κωστακη .
Έτσι ολοκληρώθηκε ο παιδικός σταθμός στην Κυδωνιών , τελείωσε η προσθήκη του 11ου Δημοτικού και έπεσε μεγάλο βάρος στην σύνταξη μελετών ώστε να υπάρχουν έτοιμα έργα για δημοπράτηση κατά την νέα δημοτική περίοδο .
Βρισκόμαστε στο τέλος των πάνω από 10 εγκρίσεων που απαιτούνται για την κατασκευή του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στο ΟΤ, 150 και της διαμόρφωσης του υπέργειου χώρου που θα αλλάξει πολεοδομικά και λειτουργικά το κέντρο της πόλης , προβήκαμε στην επικαιροποίηση της μελέτης ελεγχόμενης στάθμευσης , εκπονηθήκαν μελέτες για έργα ύψους ύψους 12.000.000 ευρώ που αφορούν την ολοκλήρωση του δικτύου όμβριων , άρχισε η κατασκευή του νηπιαγωγείου στην συνοικία Ειρήνη , δημοπρατήθηκε και είναι έτοιμη να αρχίσει η κατασκευή 2,500 θέσεων κερκίδων στο Δημοτικό Στάδιο με αθλητικές εγκαταστάσεις κάτω από αυτές , βρίσκεται στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση των εγκρίσεων για τον ποδηλατόδρομο , και είναι επίσης έτοιμα για δημοπράτηση η διαμόρφωση της πλατείας Φρυγίας στα Ανθρακωρυχεία , η κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στην Ομορφοκκλησια , η κατασκευή πεζογέφυρας παράλληλα με την υπάρχουσα γέφυρα πάνω από τις γραμμές στην οδό Παναγουλη και οι αναπλάσεις πεζοδρόμων και παιδικών χαρών .
Παράλληλα είναι έτοιμες οι μελέτες για τις χρήσεις γης και ο κανονισμός λειτουργίας για τους κοινόχρηστους χώρους και οι οποίες δεν ήρθαν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί δε μπόρεσε να συγκροτηθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης , από την οποία είναι απαραίτητο να περάσουν και να εγκριθούν οι εν λόγω μελέτες .
Θέλω να σημειώσω ότι οι περισσότερες από τις μελέτες αυτές εκπονηθήκαν από την Τεχνική μας Υπηρεσία , είναι άρτιες και άψογες , έχουμε λάβει δεκάδες συγχαρητήρια όπου έχουν παρουσιασθεί για έγκριση και οι υπόλοιπες έγιναν με εξωτερικούς συνεργάτες με το μικρότερο δυνατό κόστος .
Επίσης όσοι διαγωνισμοί έργων έγιναν αυτή την περίοδο κατέληξαν σε εκπτώσεις από 40% - 55% , και μάλιστα σε διαφορετικούς ανάδοχους κάθε φορά , αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα του Ιωνιιωτη πολίτη .
Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του Δήμου για την αμέριστη συμπαράσταση τους , την άψογη συνεργασία μας και θέλω να δηλώσω ότι τίποτα δεν θα γινόταν αν δεν έβαζαν αυτοί τις γνώσεις τους , την εμπειρία τους και το μεράκι τους .
Τους ανθρώπους των συλλόγων και των σωματείων που όποτε τους ζήτησα βοήθεια ανταποκρίθηκαν και συνέδραμαν με τις δυνάμεις τους στην όλη προσπάθεια .
Τους δεκάδες εθελοντές που με ανιδιοτέλεια προσέφεραν τα πάντα.
Τους δημοτικούς συμβούλους τόσο τους δικούς μας , τόσο και των άλλων παρατάξεων που με αντιμετώπισαν καλοπροαίρετα και με σεβασμό .
Και τους χιλιάδες απλούς συμπολίτες μου που μαζί μοχθήσαμε για μια καλύτερη πόλη.

Γιάννης Κολμανιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου